- Koρεσμένα λιπαρά οξέα (παλμιτικό οξύ,στεατικό οξύ, βουτυρικό οξύ)
Δ.Πηγές:Βούτυρο, πλήρη γαλ/κά, κόκκινο κρέας,γλυκίσματα φοινικέλαιο,έλαιο καρύδας, βούτυρο του κακάο.
Αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους ενδεχομένως επιδρά αρνητικά στις γνωσιακές λειτουργίες.
- Υδρογωνομένα λιπαρά οξέα ή τρανς λιπαρά οξέα
Δ.Πηγές: Bιομηχανοποιημένα τρόφιμα, συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα και γλυκίσματα (μπισκότα, κρουασάν),προτηγανισμένα τρόφιμα, παναρισμένα κρέατα, τυρόπιτες εμπορίου, πατατάκια.
Τα trans λιπαρά οξέα εμπλέκονται ως παράγοντας κινδύνου σε καρδιακές παθήσεις.Tα υδρογωνομένα λιπαρά οξέα ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο Αlzheimer ή συμβάλλουν στην πρώιμη έναρξη της νόσου αυξάνοντας την παραγωγή του αμυλοειδούς Aβ .
Αποτελέσματα συστηματικής ανασκόπησης (Barnard et al, 2014):
- To κορεσμένο λίπος συσχετιζόταν θετικά με αυξημένο κίνδυνο για νόσο Αlzheimer (3/4 μελέτες),με άνοια (1/2 μελέτες), με Ήπια Νοητική Διαταραχή (1/4 μελέτες) & με γνωσιακή έκπτωση (2/4 μελέτες).
- Η συσχέτιση μεταξύ τρανς λιπών & άνοιας κατέληξε σε μικτά αποτελέσματα.
- Η πλειοψηφία των προοπτικών μελετών έδειξε συσχέτιση μεταξύ κορεσμένου και τρανς λίπους και γνωσιακής λειτουργίας.






