Πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνη:Tί πρέπει να γνωρίζει ο αθλητής;

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος και καζεΐνη:Tί πρέπει να γνωρίζει ο αθλητής;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος, της καζεΐνη και της σόγιας, είναι ικανές να προκαλέσουν πρωτεϊνοσύνθεση στον μυϊκό ιστό, όταν προσλαμβάνονται μετά την προπόνηση.Ωστόσο,αν και πλήρεις, όλες οι πρωτεΐνες  δεν απορροφούνται με τον ίδιο ρυθμό από τον οργανισμό.Για παράδειγμα, η καζεΐνη λόγω των γαστρικών υγρών, πέπτεται και απορροφάται με αργούς ρυθμούς και διατηρεί μακροπρόθεσμα  τα αμινοξέα στο αίμα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Απο την άλλη μεριά,  η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος και της σόγιας απορροφούνται γρήγορα από τον οργανισμό αλλά με πιο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες κατηγορίες πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων στην αγορά, όπως η συμπυκνωμένη, η απομονωμένη και η υδρολυμένη μορφή. Οι φυτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν πρωτεΐνες σόγιας, μπιζελιού και vegan πρωτεΐνικές φόρμουλες από μίγμα σόγιας,κάνναβης και μπιζελιού.

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως το σκεύασμα φέρει σήμανση πιστοποίσης από κάποιον επίσημο φορέα ασφάλειας (FDA ή ΕΟΦ).Επίσης, ο καταναλωτής θα πρέπει να  λάβει υπόψη τα υπόλοιπα συστατικά στην αναγραφόμενη ετικέτα των σκευασμάτων, την συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, τους στόχους που θέλει να πετύχει (πχ μυϊκή ενδυνάμωση, κορεσμός), την γενική κατάσταση της υγείας του καθώς και τη συνολική διατροφή που ήδη ακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση και με στόχο την ορθή χρήση των συμπληρωμάτων, συστήνεται η σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή του διατροφολόγου οι οποίοι αξιολογώντας τη διατροφική κατάσταση του αθλούμενου, είναι σε θέση να κρίνουν κατά πόσο είναι αναγκαία ή όχι  η λήψη των πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.