Διαταραχές στην λήψη τροφής όχι μόνο σε εφήβους αλλά και σε παιδιά

imagesΠρώιμη εμφάνιση διατροφικών διαταραχών επηρεάζει παιδιά κάτω των 13 ετών, σε συχνότητα 3 προς 10,000 παιδιά , σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Βritish Journal of Psychiatry.Oι ειδικοί του Ινστιτούτου Υγείας  παιδιού  του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επισημαίνουν την άμεση ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση αλλά και βελτίωση στην πρόσβαση υπηρεσίων υγείας. Η μελέτη ανέδειξε ένα σημαντικό προβάδισμα στις διατροφικές διαταραχές των κοριτσιών έναντι των αγοριών με ποσοστά 82% και 18% αντίστοιχα. Τα παιδιά με θετική διάγνωση,απέφευγαν τρόφιμα  και συγχρόνως εμφάνιζαν σωματικό βάρος κάτω του φυσιολογικού,χωρίς ωστόσο ν’ασχολούνται έντονα και επίμονα με το βάρος τους ή το σχήμα του σώματός τους.

Αξίζει να τονιστεί η σημασία του γεννετικού υπόβαθρου καθώς το  44% των παιδιών είχαν κάποιο μέλος της οικογένειας με  ιστορικό κυρίως κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά είχαν παρουσιάσει προβλήματα σίτισης σε μικρή ηλικία και κυρίως δήλωναν αρνητισμό στο φαγητό.Σημεία που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς είναι η ενασχόληση με δίαιτες με αυξημένη κριτική προς το σώμα, κοινωνική απομόνωση, πρόκληση εμέτου και διακοπή της περιόδου του κοριτσιού.

Οι διατροφικές διαταραχές σε μικρές ηλικίες δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, γι’αυτό χρειάζεται άμεση παρέμβαση από τον παιδίατρο, τον ψυχίατρο και τον ψυχολόγο αλλά και τον διατροφολόγο.Για την μειοψηφία των παιδιών η ανορεξία μπορεί να αποτελεί την έναρξη σοβαρών παθήσεων και η θνητότητα μπορεί να αγγίξει ποσοστά παρόμοια με αυτά της λευχαιμίας.

Συμπερασματικά,καθίσταται ανάγκαιο η ανάπτυξη ορθών διαγνωστικών κριτηρίων και εργαλείων αξιολόγησης διατροφικών διαταραχών στην παιδική και προεφηβική ηλικία.Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ν’αντιμετωπίζονται ως  έφηβοι ή ως ενήλικες.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.