Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και επιτρεπόμενα όρια πρόσληψης

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και επιτρεπόμενα όρια πρόσληψης

1.ΣΑΚΧΑΡΙΝΗ (Ε954) Είναι μία από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν, 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη, η οποία δεν αποδίδει θερμίδες.Το 1960, η ζαχαρίνη ενοχοποιήθηκε από Καναδούς επιστήμονες ως καρκινογόνος ουσία, γεγονός που προκάλεσε τον Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εκδώσει συστάσεις για τον περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσής της.

2.ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΙΚΟ ΚΑΛΙΟ(E950): Ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη, η οποία δεν προσδίδει θερμίδες. Έχει ελεγθεί μέσα από περισσότερες από 50 μελέτες για την ασφαλή χρήση της, και έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της ΕΕ και τον FDA των ΗΠΑ. Θεωρείται ακίνδυνη

3.ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ (E951): 180-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Η ασπαρτάμη διασπάται στον οργανισμό σε ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη. Χρησιμοποιείται από την βιομηχανία Τροφίμων για την παρασκευή γλυκαντικών δισκίων, αναψυκτικών light, ζελέ, επιδορπίων και γιαουρτιών. Υπάρχουν κάποιες αναφορές που συσχετίζουν την κατανάλωση της ασπαρτάμης με πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης σε ευαίσθητα άτομα.Το 2006, μετά από μελέτες του Ιδρύματος Ramazzini που αμφισβήτησαν την ασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το FDA ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να υποδεικνύει την αναθεώρηση της ασφάλειας της χρήσης της. Η ασφάλειά της έχει μελετηθεί σε περισσότερες από 200 μελέτες και είναι αναγνωρισμένη ουσία σε περισσότερες από 100 χώρες καθώς και από τον  FDA, το υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Αμερικής (FAO)και τέλος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Χρειάζεται προειδοποίηση στην ετικέτα για τα άτομα που πάσχουν από φαινυλοκετονουρία (PKU). Η ευρωπαϊκή σύσταση αναφέρει ως ασφαλές όριο τα 40 mg ασπαρτάμης ανά kg σωματικού βάρους . Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 15 κουτάκια αναψυκτικού.

4.ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ (Ε955): Γλυκαντική ικανότητα : 500-600. Αποτελεί χλωριωμένο παράγωγο καλαμοσακχάρου. Kλινικές έρευνες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι η κατανάλωση της είναι ασφαλής και για τους διαβητικούς, αφού δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα. Η χρήση της εγκρίθηκε το 2000 από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

5.ΚΥΚΛΑΜΙΚΟ ΟΞΥ (Ε952): Είναι 30 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αποδίδει θερμίδες. Υπάρχουν υποψίες για πιθανή καρκινογόνο δράση.Ωστόσο,σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία δεν υφίστανται εφόσον χρησιμοποιείται με μέτρο.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.