Χριστουγεννιάτικο κέικ σοκολάτας με σμέουρα,κατάλληλο για vegans

Χριστουγεννιάτικο  κέικ σοκολάτας με σμέουρα,κατάλληλο για vegans

Yλικά για 12 μερίδες

  • 300 γρ.μαργαρίνη (μη γαλακτοκομική, κατάλληλη για ψήσιμο)
  • 300 γρ.αλεύρι (χωρίς γλουτένη),
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. βιολογικό γιαούρτι σόγιας
  • 2 κ γλ. baking powder (χωρίς γλουτένη)
  • ½ κ λ. κόμμι ξανθάνης
  • 70 γρ. σκόνη κακάο
  • 6 κουταλιές της σούπας γάλα ρυζιού
  • 100 γρ, φρέσκα σμέουρα
  • Σοκολάτα υγείας μη γαλακτοκομική (70% στερεό κακάο) , για το σερβίρισμα

 

Για το άσπρο γλάσο

  • 200 γρ. ζάχαρη άχνης
  • 4 κ σούπας σκόνη κακάο
  • 100 γρ. μαργαρίνη (μη γαλακτοκομική)
  • 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό γιαούρτι σόγιας

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190ºC.Λαδώνετε  με τη μαργαρίνη δύο στρογγυλές φόρμες ζαχαροπλαστικής με αποσπώμενη βάση 20 εκατοστών. Τοποθετήστε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και αλευρώνετε τα πλαϊνά τοιχώματα.

Σε ένα μπολ χτυπάτε την μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ή  μέχρι να αφρατέψει.Προσθέστε τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύετε  μέχρι να ομογενοποιηθούν.Στη συνέχεια κοσκινίζετε το αλεύρι, το baking powder,την κόμμι ξανθάνης και τη σκόνη κακάο, τα ρίχνετε στο μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά.Στο τέλος, προσθέστε σταδιακά το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα μαλακό χτυπημένο μίγμα.

Στη συνέχεια προσεχτικά διαχωρίζετε το μίγμα στις δύο φόρμες και έπειτα τις τοποθετείτε στη μεσαία σκάλα του φούρνου για 15-20 λεπτά.Αφού ψηθεί επαρκώς (κάνωντας το τεστ με το μαχαίρι  να βγαίνει καθαρό από τη ζύμη του κέικ), βγάζετε το κέικ από το φούρνο και  αφού το αφήσεστε να κρυώσει για 5 λεπτά , το αναποδογυρίζετε  σε αντικολλητική σχάρα ψύξης.

Παράλληλα, κοσκινίζετε την ζάχαρη άχνης μαζί με το κακάο σκόνης σε ένα μεγάλο σκεύος, προσθέτετε την μαργαρίνη και χτυπάτε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν.Στο τέλος ανακατεύετε το μίγμα με το γιαούρτι σόγιας.

Όταν το μίγμα κρυώσει τοποθετήστε τη μία στρώση παντεσπάνι στη βάση για κέικ,πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και γαρνίρετε με τα σμέουρα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τη δεύτερη στρώση παντεσπάνι και ελαφρώς πιέζετε προς τα κάτω, σαν να παρασκευάζετε σάντουϊτς.Παρομοίως, τελειώνετε το γαρνίρισμα με λίγη ζάχαρη άχνης, τα υπόλοιπα φρούτα και τα περισσεύματα σοκολάτας.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα:

Eνέργεια:470 kcals,

Λίπος :22.2 γρ

Κορεσμένο λίπος:5.8γρ

Πρωτεΐνες :3.6 γρ

Υδατάνθρακες: 66.3 γρ

Σάκχαρα:44.7γρ

 

Πηγή :https://www.jamieoliver.com/recipes/chocolate-recipes/epic-vegan-chocolate-cake/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.