Πρακτικές συμβουλές για να ξεπεράσετε τις διατροφικές παγίδες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πρακτικές συμβουλές για να  ξεπεράσετε τις  διατροφικές παγίδες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • Η καλή ενυδάτωση είναι σύμμαχος σας στην προσπάθειά σας για βελτίωση της υγείας και τη μείωση του βάρους. Η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες και να σας γλιτώσει από περιττές θερμίδες.
  • Η αφαγία πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν ωφελεί. Γι’ αυτό συστήνεται να μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα.
  • Επιλέγετε να καταναλώσετε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθώς είναι ευεργετικό για την υγεία. Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να αυξήσει το βάρος.
  • Αποφύγετε, ως συνοδευτικό του ποτού σας, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και τα αλατισμένα κρακεράκια. Εναλλακτικά, προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, σύκα, βερύκοκα).
  • Ξεκινήστε το γεύμα επιλέγοντας λαχανικά,  σαλάτες  ή   μη κρεμώδεις σούπες που προκαλούν  κορεσμό χωρίς να φορτώνουν με θερμίδες. Ιδανική επιλογή ορεκτικού θα μπορούσε να αποτελέσει ο σολομός λόγω της περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη και ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Η κατανάλωση της γεμιστής γαλοπούλας είναι ιδανική επιλογή ως κυρίως πιάτο,εφόσον έχει αφαιρεθεί η πέτσα. Η γέμιση της γαλοπούλας με λαχανικά (όπως καρότα,αρακάς, λαχανάκια Βρυξελλών ) θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση με ελάχιστες θερμίδες. Επίσης, χρειάζεται προσοχή όταν καταναλώνετε κάστανο και κουκουνάρι διότι περιέχουν υψηλές θερμίδες.
  • Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία λαχανικών (όπως μπόκολο, βλήτα ,σπανάκι, μωβ λάχανο,καρότο) στο τραπέζι για εσάς και τους καλεσμένους σας. Βραστές και ωμές σαλάτες δείχνουν επιπλέον φροντίδα προς τον καλεσμένο. Ιδανικό ντρέσινγκ είναι το ελαιόλαδο χτυπημένο με βαλσάμικο ξύδι.
  • Η μάσηση της τροφής να γίνεται αργά και το γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε και περισσότερο και δεν απολαμβάνουμε τις γεύσεις.
  • Η ορθοστασία κατά την διάρκεια του φαγητού, πάνω από το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τα περισσότερα άτομα. Είναι προτιμότερο να κάθεστε στο τραπέζι με ηρεμία , καθώς έτσι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της ποσότητας της τροφής.
  • Αναφορικά με τους χριστουγεννιάτικους γλυκούς πειρασμούς, η βασιλόπιτα, ο κουραμπιές, και οι δίπλες αποτελούν πλούσια πηγή ενέργειας,κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης. Αντιθέτως, το μελομακάρονο – χωρίς την επικάλυψη σοκολάτας– περιέχει λιγότερες θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστου λίπους,αντιοξειδωτικών στοιχείων και πολυφαινολών.Η υψηλή θρεπτική του αξία καθιστά το μελομακάρονο ιδανική επιλογή και για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, όλα τα γλυκίσματα αποτελούν διατροφική παγίδα εφόσον δεν ακολουθείται το μέτρο στην κατανάλωσή τους.

 

 

 

Καλές γιορτές από το allaboutnutrition!

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.