Μπρόκολο

Μπρόκολο

Το  μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών του γένους Βrassica (Brassica oleracea var., italica) .Καλλιεργείται στην Γαλλία και την Ιταλία από το 16ο αιώνα. Στην ίδια οικογένεια  ανήκουν το λάχανο και το κουνουπίδι.

Το μπρόκολο είναι φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε  ασκορβικό οξύ(βιταμίνης C), βιταμίνη Α και β-καροτίνη. Περιέχει επίσης αξιόλογα ποσά θειαμίνης(Β1),νιασίνης(Β2),φυλλικού οξέος και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο , μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Το μπρόκολο θεωρείται ασπίδα κατά του καρκίνου που αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους ιστούς. Οι κύριες δραστικές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού  είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη (Ι-3C)  και η σουλφοραφάνη.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της Ι-3Cστους μεταβολίτες  των οιστρογόνων αναστέλλοντας  την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού  και της μήτρας. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται πως μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των κυττάρων σ΄αυτούς τους ιστούς μεταβάλλοντας την δομή της οιστραδιόλης. Η τελευταία είναι μία γυναικεία ορμόνη η οποία σε αυξημένα επίπεδα σχετίζεται με την  ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν προκύψει από κλινικές μελέτες οι οποίες ανέδειξαν την αντικαρκινική δράση της σουλφοραφάνης, ουσίας που την συναντάμε  στο μπρόκολο αλλά και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Μία μερίδα μπρόκολο περιέχει περίπου 60 mg σουλφοραφάνη. Η συγκεκριμένη ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση ανάπτυξης του καρκίνου, καθώς δρα άμεσα στα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας την διαδικασία της απόπτωσης. Επίσης επιταχύνει την  απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό (Phase II detoxification enzyme system).

Εκτός από την αντικαρκινική δράση η σουλφοραφάνη αποτρέπει την εμφάνιση πεπτικού έλκους καταπολεμώντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού(H.pylori) .Ας μην ξεχνάμε πως  το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε συνδυασμό με το έλκος πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οι διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου  και άλλων χρόνιων παθήσεων δίνουν έμφαση στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, αφού αποτελούν κύρια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών .Καταναλώνοντας 3-4 μερίδες *μπρόκολο κατά την διάρκεια της εβδομάδας προστατεύουμε τον οργανισμό μας και μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου , του μαστού  και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε  το μπρόκολο στον ατμό, διότι έτσι ελαχιστοποιείται η απώλεια των  πολύτιμων συστατικών του .

*1 μερίδα  αντιστοιχεί σε ½ φλιτζάνι βρασμένο μπρόκολο

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.