Δαμάσκηνα

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα μας  είναι γνωστά είτε ως φρέσκα (plums) είτε ως αποξηραμένα (prunes). Και τα δύο είδη ανήκουν στην ίδια οικογένεια  Prunus domestica L. Υπάρχουν πάνω από 2.000 ποικιλίες δαμάσκηνων και βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά όλο το χρόνο. Τα δαμάσκηνο μπορεί  άξια να ταξινομηθεί στα «λειτουργικά» τρόφιμα καθώς  πρόκειται για φρούτο με την μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του USDA των ΗΠΑ. Πιο ειδικά ,τα αποξήραμενα δαμάσκηνα  συγκεντρώνουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό σκορ, και ακολουθούν οι σταφίδες και τα βατόμουρα. Η συγκεκριμένη ανάλυση, έδειξε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα συγκεντρώνουν 5770 ORAC* (μονάδες μέτρησης  της   αντιοξειδωτικής ικανότητας), σε αντίθεση με τα φρέσκα δαμάσκηνα που συγκέντρωσαν 949 ORAC. Τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών μπορεί να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς  που εμπλέκονται στην γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από  την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.

Οι φαινόλες αποτελούν την κύρια αντιοξειδωτική πηγή του αποξηραμένου δαμάσκηνου, με μέση συγκέντρωση 1840 mg/kg. Οι φαινολικές ενώσεις που εμπεριέχονται στο  δαμάσκηνο ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση διότι αποτρέπουν την οξείδωση της κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Εκτός των άλλων, το αποξηραμένο δαμάσκηνο περιέχει αξιόλογα ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου  ,σιδήρου  και μαγνησίου.

Συμπερασματικά, τα ξερά δαμάσκηνα κατέχουν εξέχουσα θέση στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και κατά συνέπεια στην μείωση του οξειδωτικού στρες. Συνεπώς μπορούμε να τα εντάξουμε  στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής και να τα καταναλώνουμε καθημερινά. Δύο με τρία  ξερά δαμάσκηνα ισοδυναμούν με ένα μέτριο φρούτο.

*ORAC : Iκανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Jennifer L. Donovan,Anne S. Meyer,and Andrew L. Waterhouse (1998)Phenolic Composition and Antioxidant Activity of Prunes and Prune Juice (Prunus domestica) . Agric. Food Chem., 46 (4), pp 1247–1252

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.