Ευεργετικά τρόφιμα για το παιδί με ΔΕΠ-Υ

Ευεργετικά τρόφιμα για το παιδί με ΔΕΠ-Υ
  • Μήλo /αχλάδι : Η κατανάλωσή τους, ειδικά πριν την βραδινή κατάκλιση θα ηρεμήσει την έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα του παιδιού, χάρη στους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Αποφύγετε τα επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης , τεχνητά χρώματα , αρώματα , ενισχυτικά γεύσης και τεχνητές γλυκαντικές ύλες. Τα χημικά πρόσθετα φαίνεται πως ενισχύουν τα συμπτώματα της διαταραχής.
  • Κατσικίσιο τυρί : Η ύπαρξη αλλεργιών ή δυσανεξίας σε ορισμένα τρόφιμα ή και συστατικά ενδεχομένως επιδεινώνουν τα συμπώματα της ΔΕΠΥ. Eάν υποψιάζεστε αλλεργία ή δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος/τυριού, δοκιμάστε εναλλακτικά το κατσικίσιο τυρί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του παιδιού σε ασβέστιο, φώσφορο, αμινοξέα και σε καλά λιπαρά οξέα.
  • Αυγό: Aποτελεί εξαιρετική διαιτητική πηγή χολίνης και απαραίτητων αμινοξέων,χρήσιμα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.
  • Ξηροί καρποί: Tα καρύδια και τα φυστίκια Βραζιλίας φαίνεται πως έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην εκδήλωση της υπερκινητικότητας καθώς περιέχουν  ω-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο. Tα ω-3 λιπαρά οξέα (ΕPA/DHA) παρουσιάζουν συνεργιστική δράση με το φωσφολιπίδιο phosphatidylserine τo οποίο ανευρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων.
  • Σπανάκι-Μπρόκολο-Φασόλια-Σπαράγγια : O  συνδυασμός μαγνησίου και φυλλικού οξέος ανακουφίζει το παιδί από την υπερδιέργεση και βελτιώνει σημαντικά την συμπεριφορά του.Σε περίπτωση μη αποδοχής, δοκιμάστε εναλλακτικά την παρασκευή  smoothies, συνδυάζοντας τα παραπάνω λαχανικά με φρούτα που αρέσουν στο παιδί (π.χ.μάνγκο και μπανάνα).
  • Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα, κολιός) και θαλασσινά : Αποτελούν εξαιρετική πηγή  ω-3 λιπαρών  οξέων, ψευδαργύρου  και σεληνίου. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, ελαχιστοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα της διαταραχής.

Προτεινόμενες ιδέες για το κολατσιό στο σχολείο:

Φρούτο εποχής ή αποξηραμένα φρούτα μαζί με ωμούς ξηρούς καρπούς(αμύγδαλα,καρύδια)

Σάντουϊτς με  ταχίνι, μέλι

Tάρτα με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπιτική μπάρα δημητριακών  με ταχίνι, μέλι, κακάο, βρώμη και ξηρούς  καρπούς

Μπακέτα ολικής άλεσης με αυγό και αβοκάντο

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.