Βρώμη

Βρώμη
Η βρώμη (Avena sativa) είναι ένα είδος δημητριακού που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «λειτουργικό»τρόφιμο. Η β-γλυκάνες είναι δομικοί πολυσακχαρίτες  και τις συναντάμε στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες. Το πίτουρο της βρώμης περιέχει β-γλυκάνες σε ποσοστό 2,2-7,8%. Οι β-γλυκανες ανηκουν στην κατηγορια των λειτουργικών και βιοενεργων συστατικών.Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συμπέραναν πως οι φυτικές ίνες όπως το πίτουρο βρώμης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Επίσης συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης αίματος.Η μελέτη των Brown et al έδειξε ότι η αύξηση στην πρόσληψη διαλυτών φυτικών ινών κατά 1 γρ /ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL –κακής χοληστερόλης  κατά 1,73 mg/dl και 2,2 mg/dl αντίστοιχα. Η μελέτη CARDIA κατέληξε στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών καθώς παρατηρήθηκαν βελτιωμένα επίπεδα ινσουλίνης, μείωση σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης ,τριγλυκεριδίων, της LDL χοληστερόλης και του ινωδογόνου αίματος.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι  διαλυτές β-γλυκάνες στα λιπίδια αίματος είναι οι εξής:

  • Δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπουν την απορρόφηση της από το έντερο.
  • Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
  • Μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια  του παχέως εντέρου αναστέλλουν την σύνθεση της χοληστερόλης.

Αυτός είναι ο λόγος που το J.H.C.I (Joint Health Claims Initiative) στη Μεγάλη Βρετανία  υποστηρίζει ότι η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης βρώμης στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής με χαμηλές θερμίδες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης.

Η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Αμερικανικού Προγραμματος Εκπαιδευσης  για τη Χοληστερόλη (NCEP) συστήνει  την κατανάλωση φυτικών διαλυτών ινών, όπως η β-γλυκάνη.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο εμπλουτισμός σε β-γλυκάνες σε αρκετά προϊόντα όπως σε δημητριακά πρωινού, αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.