Πώς ν’αντικαταστήσετε την γλουτένη στις συνταγές;

Πώς ν’αντικαταστήσετε την γλουτένη στις συνταγές;

Είναι γνωστό πως η γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη  δρα ως τοξική ουσία σε άτομα με κοιλιοκάκη.Επιβάλλεται, λοιπόν, δια βίου δίαιτα ελεύθερη γλουτένης  για την επαναφορά του εντέρου στη φυσιολογική του κατάσταση και ως εκ τούτου την αποκατάσταση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο. Πρακτικά , διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία τροφίμων εφόσον υπάρχουν αμφιβολίες για το είδος των πρόσθετων ουσιών και των συντηρητικών.

Στην αγόρα υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα από άλευρα με υψηλή θρεπτική αξία και χωρίς γλουτένη όπως άλευρα από κάστανο, αμύγδαλο και βελανίδι.Εκτός από την προφανή επιλογή τροφίμων  «χωρίς γλουτένη», τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στην γλουτένη,  μπορούν να τροποποιήσουν τις κλασσικές συνταγές με τους εξής τρόπους:

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σίτου (15 ml) αντικαθίσταται με :

½ κουταλιά της σούπας  κορν φλάουρ 7 ml
½ κουταλιά της σούπας   αλεύρι από πατάτα 7 ml
½ κουταλιά της σούπας   ρυζάλευρο 7 ml
2 κουταλιές της σούπας ρύζι ( ωμό) 30 γρ
½ κουταλιά της σούπας   σκόνη αραρούτι (άμυλο ρίζας) 7 ml

 

 1 φλιτζάνι (250 ml) αλεύρι σίτου αντικαθίσταται με :

5/8 φλιτζανιού άμυλο από πατάτα 150 ml
7/8 φλιτζανιού ρυζάλευρο 215 ml
1 φλιτζάνι   αραβοσιτάλευρο 250ml
¾ φλιτζανιού άγριο αραβοσιτάλευρο 175ml
5/8  φλιτζανιού ρυζάλευρο  & 1/3 φλιτζανιού πατατάλευρο 150 ml & 75 ml
1 φλιτζάνι σογιάλευρο & 1/4 φλιτζανιού άμυλο από πατάτα 250 ml & 50ml
¾ φλιτζανιού ρυζάλευρο & 1/4 φλιτζανιού κορν φλάουρ 175 ml & 50 ml
7/8 φλιτζανιού αλεύρι από φασόλια 215 ml

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.