Γιατί να μην εμπιστευτείς την δίαιτα από το internet ;

Γιατί να μην εμπιστευτείς την δίαιτα από το internet ;

Συχνά η ενημέρωση μέσω portals  και διαφόρων blogs  υγείας σε θέματα που αφορούν σε  διατροφή είναι παραπλανητική. Σε πολλές περιπτώσεις , διάφορα sites δίνουν υποσχέσεις και προτρέπουν προς την γρήγορη απώλεια βάρους.Δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες που έχουν διαθέσιμα στο κοινό προσχεδιασμένα διαιτολόγια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ή μπορεί ορισμένα να χαρακτηριστούν και επικίνδυνα.Οι υποσχέσεις παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο, ωστόσο δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας μία τέτοια τακτική αξίζει να υπενθυμίσουμε σε κάθε αναγνώστη ότι ένα πλάνο διατροφής δεν είναι αποτέλεσμα μίας στιγμιαίας έμπνευσης.Αντιθέτως ο ειδικός επιστήμονας λαμβάνει βασικούς παράγοντες υπόψη( πχ ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, φαρμακευτική αγωγή,  φυσική δραστηριότητα,  διαιτητικές συνήθειες του ατόμου), για να σχεδιάσει ένα διαιτολόγιο στα μέτρα του/της ενδιαφερόμενης.

Οι συνεδρίες είναι αναντικατάστατες δεδομένου ότι κανένα λογισμικό και καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι δυνατό να παίξει το ρόλο του διαιτολόγου ή ενγένει του θεραπευτή.

Επιπλέον το πρόβλημα του περιττού βάρους δεν λύνεται με ένα μαγικό χαρτί που θα καταλήξει για άλλη μία φορά στο συρτάρι.Ούτε με έναν θερμιδομετρητή που θα ανατρέξουμε και θα βρούμε σε άπειρες ιστοσελίδες. Η απώλεια βάρους προϋποθέτει σοβαρή και πολλές φορές επίπονη προσπάθεια. Προϋποθέτει συνεχόμενη κινητοποίηση και δουλειά με τον εαυτό μας.

Ένας από τους κύριους ρόλους του επιστήμονα διαιτολόγου είναι να ακούσει προσεκτικά και να κατανοήσει τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του διαιτώμενου και στη συνέχεια να τον καθοδηγήσει ώστε να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια που προκύπτουν σε μία τετοια πορεία.Εξάλλου, στόχος δεν είναι μόνο η σωστή απώλεια του περιττών κιλών.Στόχος είναι και η διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους και η μονίμη (όσο το δυνατόν)τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και φυσικά η διασφάλιση της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση,η επιστημονική κοινότητα καταδικάζει  την τακτική της τυφλής υιοθέτησης διαιτών μέσα από το internet  καθώς με αυτό τον τρόπο διακυβεύεται η δημόσια υγεία.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.