Το πράσινο τσάι και όχι το μαύρο θωρακίζει τον γυναικείο οργανισμό κατά του καρκίνου του μαστού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες. Συγκεκριμένα, οι αντικαρκινικές ιδιοτητες του τσαγιού οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG)που συναντάμε στα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Τρία φλιτζάνια πράσινου τσαγιού μέσα στην ημέρα θεωρείται ικανοποιητική ποσότητα. Για την μέγιστη πρόσληψη κατεχινών η έγχυση του τσαγιού στο βραστό νερό να διαρκεί 8-10 λεπτά.
Εκτός του τσαγιού, τα συστατικά του καφέ έχουν εμφανίσει αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τo καφεϊκό οξύ καθώς και άλλες πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στον καφέ όχι μόνο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες αλλά δρουν αρνητικώς επί των μιτοχονδρίων. Μια άλλη ουσία που έχει απομονωθεί στον καφέ με ισχυρή αντικαρκινική δράση είναι η ουσία methylpyridinium η οποία δημιουργείται όταν καβουρδιστεί ο καφές.Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα ουσία βρίσκεται στον κανονικό καφέ, στον στιγμιαίο καφέ αλλά και στον ντεκαφεϊνέ.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί γι’αυτό τον σκοπό. Έχει διαπιστωθεί πως γυναίκες με μειωμένη κατανάλωση καφέ εμφάνισαν ινοκυστική νόσο στον μαστό, γεγονός που πολλαλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.Επίσης σύμφωνα με άλλη μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν ημερησίως τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μόλις ένα φλιτζάνι καφέ την εβδομάδα ή και λιγότερο.






