Τί είναι η νόσος του Crohn;

 

 

imagesCAO9FPES

 

Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού συστήματος, αγνώστου αιτιολογίας. Η νόσος προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον ορθό προκαλώντας φλεγμονές.Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα, η φλεγμονή προσβάλλει όλο το πάχος του εντερικού τοιχώματος.Η συχνότητα της νόσου είναι 30-50 / 100.000 κατοίκους με συχνότερη εμφάνιση σε ηλικίες μεταξύ 15-35 ετών.

Σε περιόδους έξαρσης,τα περισσότερα άτομα βιώνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Διαρροϊκά επεισόδια

-Πυρετός

-Στομαχικές κράμπες

-Αίμα στα κόπρανα

-Αδυναμία (έλλειψη ενέργειας)

-Ανορεξία, με υποθρεψία & απώλεια σωματικού βάρους

-Ναυτία και έμετος

-Αρθραλγία ή αρθρίτιδα

-Ερυθρότητα δέρματος

-Έλκη στόματος

Tί προκαλεί τη νόσο;

Tα αίτια της νόσου Crohn δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως. Ωστόσο,είναι αυτοάνοσο νόσημα με αίτια που περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση αλλά και ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς  παράγοντες (λοιμώξεις, στρες). Ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί και να πυροδοτήσει την έναρξη της νόσου.

Πώς  γίνεται η διάγνωση;

Στους ενήλικες η ενδοσκόπηση με βιοψία στην ανώτερη γαστρεντερική οδό είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της νόσου.Λαμβάνονται τυχαίες βιοψίες για τον εντοπισμό διαβρώσεων, εξελκώσεων ή οζιδίων. Η ακτινογραφία βαρίου  θα συστηθεί για την ανίχνευση στενώσεων του εντέρου.Η γενική αίματος και οι βιοχημικές εξετάσεις αποτελούν επίσης μέρος της διάγνωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση κορτικοστεροειδών η οποία επιφέρει ύφεση των συμπτωμάτων στην πλειοψηφία των θεραπευόμενων.Όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στα κορτικοστεροειδή γίνεται χρήση άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με επικρατούσα την ινφλιξιμάβη.Τα αμινοσακυλικά σκευάσματα(μεσαλαζίνη)επίσης έχουν ένδειξη για τη διατήρηση της ύφεσης λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Διατροφή για τη νόσο .Ποια τρόφιμα να επιλέξω σε ύφεση της νόσου;

Η διαιτητική θεραπεία της νόσου Crohn  είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της έξαρσης αλλά και της ύφεσης των συμπτωμάτων.Σε περιόδους ύφεσης των συμπτωμάτων η σίτιση θα πρέπει να έιναι επαρκής έτσι ώστε να παραταθεί ο χρόνος ύφεσης,να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης άλλων επιπλοκών όπως είναι η οστεοπόρωση,να μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων και να βελτιωθεί εν γένει η συνολική κλινική εικόνα του πάσχοντος.Οι διατροφικές συστάσεις σ’αυτές τις περιόδους δε διαφέρουν από αυτές που δίνονται στον γενικό πληθυσμό.

Σε γενικές γραμμές, η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής θα βοηθήσει τον πάσχοντα ν’ανακτήσει τυχόν βάρος που έχει χαθεί κατά την έξαρση  της νόσου,ν’αναβολίσει μυϊκό ιστό και τέλος να ενισχύσει τον οργανισμό του με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.Ο κλινικός διαιτολόγος είναι υπεύθυνος στο να καθορίσει τις μερίδες των γευμάτων εξατομικευμένα αναλόγως το προφίλ του κάθε ασθενούς.

Ποια τρόφιμα να επιλέξω σε έξαρση της νόσου;

Σε περιόδους έξαρσης,συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα(ανά 2-3 ώρες) σύμφωνα με την ανοχή του ατόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθούνται δίαιτες χαμηλού υπολείμματος και ειδικά σκευάσματα εμπλουτισμένα με αντιφλεγμονώδη παράγοντα που βοηθάνε στην επούλωση του πεπτικού σωλήνα.

Εφόσον μειώνεται η πρόσληψη γευμάτων , καλό είναι να επιλέξετε υπερθερμιδικά και υπερπρωτεϊνικά τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά,πλήρες γάλα, τυρί , γιαούρτι. Για την κάλυψη των αναγκών μπορούν να χορηγηθούν και ειδικά πόσιμα συμπληρώματα υπό την εποπτεία του γαστρεντερολόγου ή του διαιτολόγου.

Τί θα πρέπει να θυμούνται οι πάσχοντες;

Ο αποκλεισμός τροφιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπάρκειες. Ζητήστε από τον ειδικό διαιτολόγο να σας καθοδηγήσει κατάλληλα ειδικά εάν λαμβάνετε κορτικοστεροειδή ,δεν τρέφεστε επαρκώς ή το  σωματικό σας βάρος συνεχώς μειώνεται.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.