Η πιθανότητα εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου, αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και άρα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, η παχυσαρκία και η ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
Από την άλλη,ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνοντας σόγια μπορεί να βελτιωθεί η πρόγνωση διαγνωσμένων ανδρών με καρκίνο στον προστάτη.Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η προσθήκη περίπου 60 γραμμαρίων σόγιας στη διατροφή των πασχόντων έχει επιφέρει καλύτερα επίπεδα του PSA (Προστατικού Αντιγόνου). Η επίδραση της σόγιας φάνηκε στη συγκεκριμένη μελέτη σε άνδρες που θα υποβάλλονταν σε προγραμματισμένη προστατεκτομή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνδρες που στη διατροφή τους κατανάλωναν ψωμί από σογιάλευρο ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σόγια και λιναρόσπορο πέτυχαν αισθητή μείωση στα επίπεδα του PSA σε σχέση με τους άνδρες που κατανάλωναν σιτηρά χωρίς τη σόγια. Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα προκύπτουν και από την κατανάλωση ροφημάτων σόγιας.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της σόγιας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα)οι οποίες δρουν έναντι του καρκίνου του προστάτη καθώς και του καρκίνου του μαστού.Πιο ειδικά, τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα ανδρογόνα επιδρώντας στους υποδοχείς τους και παράλληλα μπορούν να καταστείλουν την αγγειογένεση καρκινικών κυττάρων. Καταναλώνοντας, λοιπόν,γάλα σόγιας ή περίπου 60-90 γραμμάρια σόγιας , τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνεται η πιθανότητα καρκινογένεσης.






