Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και τύπου ΙΙ είναι χρόνιες παθολογικές κατάστασεις που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα σακχάρου ορού στην κυκλοφορία.Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη γλυκόζη αίματος θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμισή της.
H σύσταση, ο αριθμός και η ποσότητα των γευμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ινσουλινοθεραπεία του διαβήτη. Και οι τρεις παράγοντες καθορίζονται από το σωματικό βάρος,τις ατομικές ενεργειακές ανάγκες καθώς και από τις δόσεις ινσουλίνης προς τα γραμμάρια υδατάνθρακα που καλύπτει.Η αναλογία ινσουλίνης/υδατανθράκων είναι εξατομικευμένη και υπολογίζεται από τον θεράποντα ιατρό (διαβητολόγο ή ενδοκρινολόγο).Σύμφωνα με τα επίπεδα γλυκόζης, η αναλογία αυτή ενδεχομένως να διαφοροποιείται σε κάθε γεύμα μέσα στην ημέρα.
Για την καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης είναι καλύτερο να συζητήσετε με τον γιατρό/ διαιτολόγο σας τον χρόνο χορήγησης ινσουλίνης και την αντίστοιχη κατανάλωση γευμάτων.Η θεραπευτική ομάδα θα σας εκπαιδεύσει πώς να χειρίζεστε κατάλληλα την υπογλυκαιμία.
Η χρήση διαιτητικού ημερολογίου συστήνεται ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων που αν και χρησιμοποιούν ινσουλίνη , οι τιμές της γλυκόζης αίματος εμφανίζονται με μεγάλες διακυμάνσεις.Είναι χρήσιμο να καταγράψετε τις πρωϊνές τιμές σακχάρου (σάκχαρο νηστείας),τις μεταγευματικές τιμές (11/2 – 2 ώρες μετά την κατανάλωση γεύματος) καθώς και την ποσότητα του φαγητού που προηγήθηκε. Εξετάστε μαζί με τον γιατρό σας, πώς κυμαίνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για να διαπιστώσετε την επίδραση της τροφής στα επίπεδα αυτά.
Να θυμάστε πως αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στις συνηθισμένες δόσεις ινσουλίνης ή φαρμάκων.Τέτοιοι παράγοντες είναι η άσκηση,το στρες, οι ιώσεις ή το κρυολόγημα και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί τροποποίηση των δόσεων ινσουλίνης.
Τιμές γλυκόζης αίματος | Πριν το φαγητό | 2 ώρες μετά το φαγητό |
Ιδανικές | 70-100 mg/dl | 90-140 mg/dl |
Επιτρεπτές | 90-130 mg/dl | 145-180 mg/dl |






