Διατροφή στο Νεφρωσικό Σύνδρομο

Διατροφή στο Νεφρωσικό Σύνδρομο

 

Το νεφρωσικό σύνδρομο περιλαμβάνεται στις νεφροπάθειες και χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα (πρωτεϊνουρία), χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα, οίδημα βλεφάρων και κάτω άκρων . Στο νεφρωσικό σύνδρομο εμφανίζεται διαταραχή του όγκου και της σύστασης των υγρών του σώματος ως αποτέλεσμα της λειτουργικής διαταραχής του σπειράματος.Άλλες ενδείξεις του νεφρωσικού συνδρόμου είναι τα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αίματος, τριγλυκερίδια αίματος και η θρόμβωση στα κάτω άκρα.

Αιτιολογικοί παράγοντες :Όταν οι νεφροί λειτουργούν φυσιολογικά ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης διαφεύγει στα ούρα (<0.3 γρ /ημερησίω). Στο νεφρωσικό σύνδρομο ,ο νεφρώνας καταστρέφεται και έτσι αποβάλλονται περίπου 3 γρ πρωτεΐνης στα ούρα προκαλώντας οίδημα . Η θεραπεία εστιάζει στη διατήρηση της καλής θρέψης, στη μείωση του οιδήματος, της χοληστερόλης και της πρωτεϊνουρίας μέσω φαρμακευτικής και διαιτητικής θεραπείας.

 

Διαιτητική Θεραπεία

  • Η προσλαμβανόμενη ενέργεια και πρωτεΐνη  πρέπει να είναι επαρκείς για να μειωθεί το οίδημα και να διατηρηθεί το θετικό ισοζύγιο αζώτου.Συστήνεται πρόσληψη πρωτεΐνης ίση με 0,8-1,0 γρ/kg ΣΒ κυρίως υψηλής βιολογικής αξίας>50%. 
  • Στη δίαιτα του νεφρωσικού το νάτριο πρέπει να περιορίζεται εφόσον το οίδημα δεν υποχωρεί με φαρμακευτική αγωγή. Αποθαρρύνεται η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο καθώς και η προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού .
  • Για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας χρειάζεται προσοχή στην πρόσληψη λίπους και ειδικά των κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.