Σύνδρομο δυσανεξίας στη λακτόζη: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας;

Σύνδρομο δυσανεξίας στη λακτόζη: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας;

Δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός του παιδιού δεν είναι ικανός να παράγει αρκετή λακτάση. Πρόκειται για  το ένζυμο που είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης , το κύριο σάκχαρο που συναντάται στο γάλα. Η λακτάση είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση της λακτόζης ώστε να μπορέσει ν’ απορροφηθεί.

Στη δυσανεξία,τα μικρόβια του παχέως εντέρου ζυμώνουν ένα τμήμα  των μη απορροφηθέντων υδατανανθράκων  σε οργανικά ανιόντα τα οποία μπορούν ν’απορροφηθούν.Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για κληρονομούμενη νόσο και η δυσανεξία διαγιγνώσκεται από την γέννηση του παιδιού. Η δευτεροπαθής δυσανεξία είναι επίκτητη και εμφανίζεται ως επιπλοκή άλλων νοσημάτων (κοιλιοκάκη, εντεροπάθεια οφειλόμενη σε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, ΙΦΝΕ).Το σύνδρομο εκδηλώνεται  στην Ευρώπη σε ποσοστό 6% του παιδικού πληθυσμού.

Τί συμπτώματα προκαλεί;

Κλινικά συμπτώματα που συνοδεύουν το  συνδρόμο είναι ο μετεωρισμός, τα κοιλιακά άλγη και η διάρροια ωσμωτικής φύσεως, η οποία είναι και η έσχατη συνέπεια μεγάλων ποσοτήτων δυσαπορροφημένων υδατανθράκων.

Διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με  δύο μεθόδους.Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει τη δίαιτα αποκλεισμού κατά την οποία υποχωρούν τα συμπτώματα του παιδιού.Η επανεισαγωγή της λακτόζης θα επαναφέρει τα συμπτώματα. Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει τα διαγνωστικά tests. Αυτά είναι η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης  και η δοκιμασία εκπνεόμενου υδρογόνου(υδρογόνο ανεβρίσκεται στον εκπνεόμενο αέρα από την ανεπαρκή διάσπαση της λακτόζης).

Συστάσεις:

Για το βρέφος, τo μητρικό γάλα συστήνεται σε κάθε περίπτωση καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά, ανοσοσφαιρίνες και ορμόνες που προάγουν την αποκατάσταση του εντερικού βλενογόννου. Σε περίπτωση αντένδειξης ή ανεπαρκούς θηλασμού, μπορεί να καταναλωθεί συμπληρωματικά γάλα  χωρίς λακτόζη όπως είναι το γάλα σόγιας, στο οποίο η λακτόζη αντικαθίσταται από χυμό καλαμποκιού και σουκρόζη. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό . Βρέφη που ήδη έχουν εμφανίσει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα έχουν  30-40 % πιθανότητα να έχουν αλλεργία και στο γάλα σόγιας.Για τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο καθώς είναι σημαντικό ν’ ακολουθείται ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές ασβεστίου . Τέτοιες είναι τα φασόλια, οι εμπλουτισμένοι χυμοί,τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωϊνού, τα σύκα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μικρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν με το κόκαλο.Οι παραπάνω τροφικές επιλογές εξασφαλίζουν το απαραίτητο ασβέστιο για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών.

Ημερήσιες συστάσεις για επαρκή πρόσληψη ασβεστίου ανά ηλικιακή ονάδα

4 εώς 6 ετών : 450 mg
7 εώς 10 ετών : 550 mg
Kορίτσια 11εώς 18 ετών: 800 mg
Αγόρια 11 εώς 18 ετών: 1000mg

Προϊόντα ελεύθερα λακτόζης (lactose free dairy products)

  • Σ’αυτά τα προϊόντα η λακτόζη έχει απομακρυνθεί πλήρως και όχι μερικώς.
  • Περιέχουν τα θρεπτικά οφέλη και τα ποσοστά ασβεστίου των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Να σημειωθεί πως το κατσικίσιο γάλα δεν είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αν και η περιέκτικότητα του είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα.

Γενικές πρακτικές οδηγίες για:

Βρέφη έως 12 μηνών: Συστήνεται ο αποκλειστικός θηλασμός τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες και συνίσταται θερμά κατά τη διάρκεια της διάρροιας. Μετά τους έξι μήνες τα βρέφη μπορούν να σιτιστούν συμπληρωματικά με τα ειδικά βρεφικά γάλατα μέχρι τουλάχιστον τους 12 μήνες. Το αγελαδινό γάλα δε θεωρείται κατάλληλο αφού περιέχει αρκετό νάτριο και πρωτεΐνες που δεν μπορεί το βρέφος να πέψει.Ξεκινώντας τον απογαλακτισμό, μπορεί να εισαχθεί γιαούρτι και τυρί ελεύθερα λακτόζης.

Παιδιά από 12 μηνών έως 2 ετών: Εκτός του θηλασμού τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να ξεκινήσουν να καταναλώνουν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Παιδιά από 2 έως 5 ετών: Eφόσον τα νήπια ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή επιλέγοντας ποικιλία τροφίμων μπορούν ν’αρχίσουν να καταναλώνουν μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα χωρίς λακτόζη. Τα πλήρως αποβουτυρωμένα γάλατα δε συστήνονται.

Παιδιά από 5 έως 12 ετών: Από την ηλικία των 6 ετών ξεκινάει η μέτρηση του υδρογόνου στον εκπνεόμενο αέρα για τη θετική διάγνωση της δυσανεξίας.

Έφηβοι: Σημαντική περίοδος ειδικότερα για την οστική ανάπτυξη.Η πρόσληψη εναλλακτικών διατροφικών πηγών ασβεστίου είναι απαραίτητη.Με τη βοήθεια του επιστήμονα διαιτολόγου γίνεται η καθημερινή κάλυψη των διατροφικών αναγκών στην περίοδο της εφηβείας.

Αφού γίνει σωστή διάγνωση από τον  παιδογαστρεντερολόγο, ο κλινικός διαιτολόγος θα συστήσει κατάλληλη αγωγή για την αντιστρεψιμότητα των συμπτωμάτων. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι πολλά παιδιά υπολείπονται στις καμπύλες ανάπτυξης.Ανά περίπτωση, λοιπόν, χρειάζεται follow up εξέταση κατά την οποία εκτιμάται η σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.