Σκόρδο

Σκόρδο

To σκόρδο (Αllium sativum L.) είναι φυτό βολβοειδές με χαρακτηριστική καυστική γεύση.Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σκόρδου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα . Είχε χρησιμοποιηθεί στην  καταπολέμηση διάφορων νοσημάτων όπως του ίκτερου, της φρενίτιδας, των οιδημάτων του αυχένα ,της φυματίωσης και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις με γνωστότερη την αλλυσίνη. Σ’ αυτή  την ουσία οφείλεται η αντιμικροβιακή ιδιότητά του. Επιπλέον η αλλυσίνη αποτελεί τοξικό παράγοντα για τα καρκινικά κύτταρα.

Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
Μέχρι σήμερα, πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές  έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση του σκόρδου στα λιπίδια αίματος. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το σκόρδο κατάφερε να επιφέρει μείωση της ολικής χοληστερόλης .Εντούτοις σε άλλες μελέτες προέκυψαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.