Διατροφικές Διαταραχές κατά την παιδική ηλικία

Διατροφικές Διαταραχές κατά την παιδική ηλικία

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μία σύγχρονη ασθένεια. Πρώιμη εμφάνιση διατροφικών διαταραχών εμφανίζονται σε ηλικίες κάτω των 13 ετών, σε συχνότητα 3 προς 10,000 παιδιά (Βritish Journal of Psychiatry).

Αξίζει ν’αναφέρουμε πως αρκετά κορίτσια προεφηβικής και  εφηβικής ηλικίας  και ιδιαίτερα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, αισθάνονται λιγότερο άνετα με το σώμα τους, ανησυχούν για την εμφάνισή τους και σκέφτονται έντονα ν’ακολουθήσουν κάποια δίαιτα.

Τί  δείχνουν οι διεθνείς μελέτες; Μελέτη, που διεξήχθη  στην Αυστραλία  και στην οποία έλαβαν μέρος  1200 νεαρές γυναίκες,  με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, έδειξε τα εξής :

  • Το 1/3 των κοριτσιών είχε ακολουθήσει ανορθόδοξες δίαιτες ή είχε εμφανίσει επεισόδια ασιτίας ή απέφευγε γεύματα.
  • Το 23% είχε χρησιμοποιήσει επικύνδυνες τακτικές για να ελέγχει το βάρος του.
  • Το 10% κατέφευγε στο κάπνισμα με σκοπό την απώλεια των κιλών.

Oι διατροφικές διαταραχές όπως και η παχυσαρκία είναι νoσήματα και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού. Ειδικότερα, η ανορεξία είναι πολύ επικίνδυνη και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα οδηγεί τα νεαρά άτομα σε θάνατο.

Να θυμάστε πως  η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία  και γι’αυτό το λόγο μην αμελείτε σημάδια προβληματικής συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό. Για  την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών είναι απαραίτητο να υπάρχουν υγιείς σχέσεις και αγάπη μέσα στην οικογένεια. Εφόσον γίνει διάγνωση ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού ,του  σύμβουλου ψυχικής υγείας και  του ειδικού διατροφολόγου.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments are closed.